Foccacia med mozzarella och basilika
Grundrecept (2 bröd)
25 gram färsk jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl
Mozzarellaost
Basilika
Samt olivolja och flingsalt till utbakning och plåten.
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
25 gram färsk jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl
Mozzarellaost
Basilika
Samt olivolja och flingsalt till utbakning och plåten.
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3. Jäs degen i bunken täckt med bakhanduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1½ cm tjocka.
6. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter.
7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål. Strö över färsk basilika och mozzarellaost. Ringla över rikligt med olivolja och salt.
8. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Receptet kommer ifrån Leilas bok "a piece of cake".
Jäst, vatten, salt, honung och olivolja.
Blandat.
I med lite mjöl i taget.
Färdig för jäsning.
Utbakade.
Kommentarer
Trackback